Kentsel dönüşüm ile, gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerde yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Kentsek dönüşüm uygulamaları ile ilgili hükümler 6306 sayılı Kanun kapsamında açıklanıyor.
Kanunda riskli yapılar, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapılar olarak tanımlanıyor.
Bakanlıkça lisanslandırılan kurum veya kuruluşlara müracaat edilerek risk tespiti yaptırılıyor. Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Oturduğu binanın riskli olduğunu düşünen herkes risk tespiti için müracaatta bulunabiliyor. Yapılan müracaatın ardından riskli raporu alınan yapıların kentsel dönüşüm süreci de resmi olarak başlamış oluyor. Peki, kentsel dönüşümde 1 kişi itiraz ederse ne olur?
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 1 KİŞİ İTİRAZ EDERSE NE OLUR?
Bir yapının riskli olarak tespit edilmesi halinde, malikler ile kanuni temsilcilerinin onbeş gün içinde itiraz etme hakları bulunuyor.
Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanıyor.
Ancak yapının riskli olduğuna tekrar kanaat getirilmesi halinde yıkım sürecinin kanuni süreler içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor.
2/3 ÇOĞUNLUK NE ZAMAN ARANIYOR?
Riskli binanın yıkılmasından sonra, yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşmaları gerekiyor.
Mevzuat gereğince en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları; Bakanlıkça tespit ettirilen rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır.
Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir.
Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır.
Üzerindeki riskli bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, bu arsalar için Bakanlık, TOKİ veya idare tarafından acele kamulaştırma yoluna gidilebilmektedir.