Erçel Kentsel Dönüşüm
Kentsel Dönüşüm Tv : 0 850 303 0 734
MOD_REGISTER_PLUGIN_ALERT

KENTSEL DÖNÜŞÜM YOL HARİTASI - KENTSEL DANIŞMAN 27/12/2020

Evini yenilemek isteyenler için kentsel dönüşümün 10 kritik aşaması...

Riskli binadan kurtulmanın yol haritası

Evini yenilemek isteyenler için kentsel dönüşümün 10 kritik aşaması... Riskli binadan kurtulmanın yol haritası
 
 

İzmir’de yaşanan deprem bir kez daha acı gerçeği ortaya koydu. Öldüren deprem değil çürük binalar. Can kayıplarının önüne geçmenin yolu da kentsel dönüşüm. Peki vatandaş dönüşüm sürecine nasıl dahil olacak?
KENTSEL DANIŞMAN EROL ÇELİK’ın verdiği bilgilerle,
ön hazırlıktan riskli yapı tespitine, yıkımdan yeniden yapıma kadar tüm aşamalarda izlenecek yol haritası HAKKINDA bilgiler verdi,

 

1) İMAR DURUMUNU ÖĞRENİN

Kentsel dönüşüm sürecini ön hazırlık, tespit, yıkım ve uygulama olarak 4 aşamalı düşünebiliriz. Ön hazırlık süreci haklarınızı bilmeniz ve talepleri oluşturmanız için önemli. Vatandaş için ön hazırlık 2 aşamalı diyebiliriz.

İlki; durum tespiti. Yani tapunuza bakıp bir sorun var mı incelemeli, belediyeye gidip imar durumu hakkında bilgi almalısınız. Kaçak kat var mı, kolon kesilmiş mi ya da plan değişikliği gibi durumlar varsa bunu evinizi yıkmadan öğrenmenizde fayda var. Mesela binanız 5 katlı, plan değişmiş ve 4 kata düşmüş olabilir. Ama siz bunu bilmeden yıkıma girdiyseniz işi tamamlamanız oldukça zor. Ayrıca imar barışı düzenlemesi sonrasında alınmış olan ‘yapı kayıt belgelerinin’ kazandırıcı bir etkisi olduğunu düşünenler var. Ancak bilmeliler ki yapı kayıt belgeleri taşınmazlar yıkılana ya da kentsel dönüşüme girene kadar geçerlidir. Yani aldığınız yapı kayıt belgesi size ilave bir avantaj sağlamayacak.

2) MAĞDUR OLMAMAK İÇİN İYİ BİR FİRMAYLA ANLAŞIN 

İkinci aşama ise müteahhit seçimi. Dönüşüm çalışmaları ağırlıklı olarak müteahhit firmalarla yapılan kat karşılığı anlaşma üzerinden ilerliyor. Arsa sahipleri bir firma seçiyor, pazarlık yapıyor. Firma hak sahiplerine verdikleri pay dışında kendilerine kalan bölümü satarak işi finanse ediyor. İnşaat şirketleri ile yapacağınız kat karşılığı inşaat sözleşmeleri tek taraflı feshi mümkün olmayan ve mahkeme tarafından feshi mümkün sözleşmeler.

Bu nedenle ince eleyip sık dokumalısınız.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaya çıkan binlerce dönüşümzede sonrası ‘herkesin bu işi yapmaması’ için müteahhitleri sınıflandırdı. Firmalar, iş bitirme oranına ve mali yapısına göre gruplara ayrıldı.

Siz de firma seçerken hangi gruptan olduğuna bakmalısınız. Bazı müteahhitlerin sınıflarının o inşaatı yapmaya yetmemesi nedeniyle yeten firmaların belgelerini kullandıkları görülüyor. Böyle bir durum var ise o firmanın da mutlaka sözleşmede yer almasını ve teminat vermesini sağlayın. Aksi halde asla böyle bir sözleşmeyi imzalamayın. 3-5 metrekare fazla taahhüt ettiği için güvenilir olmayan firmaları seçenlerin de 10 yıldır evlerine kavuşamadığını unutmayın.

Son İzmir depremi gösterdi ki müteahhittin iyi malzeme kullanıp kullanmadığını da incelemek gerekiyor. Bu nedenlerle mutlaka teknik şartnameleri detaylı inceleyin, imkânınız var ise ki olmasa bile bunu mutlaka yapmalısınız, BİR KENTSEL DANIŞMAN ' dan bu teknik şartnameler konusunda destek almalısınız...

 BİZ HER ZAMAN NE DİYORUZ,
BİR BİLEN İLE, PROFESYONEL BİR EKİP İLE YOLA ÇIKINIZ. KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİR SORUN YAŞAMAMANIZ İÇİN BU ZORUNLU...
18 DALDA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜM NOKTALARINDA PROFESYONEL hizmet SUNAN "BÜYÜKÇEKMECE KENTSEL DANIŞMANLIK OFİSİ" BU ANLAMDA SİZE YARDIMCI OLACAK TEK KURUMSAL DANIŞMANLIK OFİSİDİR...

                 BİZİ ARAYINIZ,

İletişim Bilgileri

Adres: FATİH MAHALLESİ ŞEHİT GAFFAR OKKAN CADDESİ NO:5/A  34175 BÜYÜKÇEKMECE  - İSTANBUL  Tel:0 850 303 0 734   E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Son Eklenenler

En çok Okunanlar